Kalmar

Szervező: Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT)

Résztvevők: 3-8. osztályos tanulók
Hatókör: országos
Forma: egyéni, hagyományos
Fordulók száma: kettő
Nevezési díj: 1000 Ft/fő

 

A verseny névadójáról: Kalmár László (1905-1976), a XX. század egyik legnagyobb magyar matematikusa volt. Jelentős eredményeket ért el a matematika olyan szerteágazó területein, mint az interpoláció elmélete, az analitikus számelmélet, a csoportelmélet, a játékelmélet, a logikai függvénykalkulus döntésproblémája. Érdeklődése egyre inkább a matematikai logika gyakorlati alkalmazásai felé fordult.
Szemináriumot indított az alapvető kibernetikai fogalmak tisztázására és egy elektromechanikus logikai gép megtervezésére. Vezetésével Szegeden készítették el az ötvenes évek közepén a Kalmár-féle logikai gépet, amely alkalmas volt gyakorlati problémák megoldására is. Tudományos és emberi tekintélyének köszönhetően sikerült elérnie, hogy meginduljon Magyarországon a felsőfokú informatikai szakemberképzés (programtervező matematikus elnevezéssel). Kutatótevékenysége főleg a számítástudomány területére irányult. Roppant sokat tett a számítástechnikai
alkalmazások elterjesztéséért a legkülönbözőbb területeken a nyelvészettől a biológiai kutatásokig.
Kalmár Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia 1949-ben levelező, 1961-ben rendes tagjává választotta. Munkássága elismeréséül 1950-ben Kossuth-díjjal, 1975-ben Állami Díjjal tűntették ki. Kiemelkedő munkáját a világ legnagyobb számítástechnikai szervezete, az amerikai IEEE Computer Society a „Számítástechnika úttörője-díj” posztumusz kitüntetésben részesítette 1997-ben.


A verseny története: A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat /TIT/ még az 1960as években indította el a Kis Matematikusok Baráti Köre /KMBK/ mozgalmat. Ezekben a matematikában tehetséges tanulók vettek részt. Később versenyeket is rendeztek részükre, először területi, majd 1971-től országos szintűt. Ez a verseny 1977 óta Kalmár László nevét viseli, aki néhány héttel halála előtt − mint a TIT Matematikai Választmányának az elnöke − még közreműködött a KMBK verseny országos döntőjének szervezésében és lebonyolításában.

 

Honlap megnyitása
(új oldalon)