faztab201709

Beszámoló a speciális matematika tagozatos osztályok 2017/2018. évi matek táboráról.

A Speciális Matematika Tagozat tábora 2017-ben szeptember 25. és 29. között zajlott a megszokott helyszínen, a kismarosi Kanyartanyán. A 11c és 12c osztályok összesen 31 tehetséges és szorgalmas tanulója​ ​vehetett​ ​részt​ ​a​ ​táborban.

 

A tábori munka a hagyományoknak megfelelően négyfős csoportokban folyt. A ​Different Ways, Fehér Twix, Különbség, Pingpongosok, Ponies Micha, Poszeidón rozmárjai, Szilvafa ​illetve Wham! nevű csapatokba szerveződött diákok mindegyike hozott magával hét feladatot a táborba, ezek közül a legérdekesebbek kerültek kitűzésre. A ​Poszeidón rozmárjai csapat vicces szövegeket is költött feladataihoz,​ ​egyik​ ​népszerű​ ​példájuk​ ​így​ ​hangzott:


Poszeidón feljelentkezett egy internetes társkereső oldalra. Be is hálózott rögtön nem egy, hanem két lányt is. Szeretne találkozni velük, de sajnos nem tudja, hogy hol laknak. Két rozmár segítségül beáll a szerelmi háromszög magasságpontjába és a körül írt körének​ ​a​ ​középpontjába.​ ​Hol​ ​vannak​ ​a​ ​csajok?

 

Más feladatokból megtudtuk, hogy miért lehet a hidra összes fejét levágni (akkor is, ha néha több is 2 visszanő); megtanultuk, hogy végtelen sor összege miért is ; láttunk sok szép gráfelméleti​ ​konstrukciót​ ​meg​ ​számtalan​ ​szép​ ​algebrai,​ ​számelméleti​ ​és​ ​geometriai​ ​ötletet.

 

Az idő  legnagyobb része a feladatokon való csapatos gondolkodással telt, a csapatok mindegyike derekasan megdolgozott a sikeres megoldásért járó pontokért. A gondolkodást rövidebb vagy hosszabb megbeszélések ‒ tábori szóhasználattal: ​szeánsz​ok ‒ szakították meg. Ezeken az egyes feladatokra született​ ​legszebb​ ​megoldásokat​ ​hallgattuk​ ​meg.

 faztab 201709 csapat m,jpg

 Az ebéd utáni szünetekben sokan fociztak, mások a Kanyartanya kenuiba ülve nagyokat lapátoltak a Dunán.​ ​Esténként,​ ​aki​ ​már​ ​elfáradt​ ​a​ ​gondolkodásban,​ ​kártyázással,​ ​gitáros​ ​énekléssel​ ​kapcsolódhatott​ ​ki. A táborban a fazekasos tanári kart Dobos Sándor, Gyenes Zoltán, Hujter Bálint és Surányi László képviselte, erősített még minket Lenger Dániel öregdiákunk (2011c, jelenleg ELTE matematikus doktorandusz)
Különösen is köszönjük a Fazekas Mihály Oktatási, Kulturális és Sport Alapítvány támogatását, illetve a Ujjobbágy Lászlónak, a Kanyartanya vezetőjének vendégszeretetét, ezek nélkül nem valósulhatott volna meg​ ​egy​ ​ilyen​ ​jó​ ​tábor.

Hujter​ ​Bálint

 

 

  Megtekintés Letöltés
Beszámoló
Feladatok

 

További képeket talál itt:

images