Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
Varga

Varga Tamás Matematikai Versenyek

1987-ben Reményi Gusztávné, az ELTE Trefort utcai gyakorló gimnáziuma és Laczkó László, a budapesti Fazekas Mihály gimnázium vezetőtanárai javasolták a Bolyai János Matematikai Társulat oktatási bizottságában, hogy a Társulat az általános iskolák tanulói számára — a középiskolások versenyeztetéséhez hasonlóan — szervezzen és rendezzen többfordulós matematikai versenyt. A gondolatot a Társulat felkarolta, és Szabados Józsefné főtitkárhelyettes az akkor még Országos Pedagógiai Intézet szakelőadójával, Lajos Józsefnéval együtt szívós, kitartó erőfeszítéssel megszerezték a Művelődési és Közoktatási Minisztérium (ma: Oktatási Minisztérium) azóta is tartó anyagi támogatását. A felsorolt személyek és intézmények, szervezetek gondos előkészítést követően, a megyei szaktanácsadói hálózat egyetértő segítségével 1988-ban indították útjára az ez évben még kísérlet jellegű — az 1990/91. tanévtől kezdődően már a magyar matematikaoktatást megújító Varga Tamás (1919-1987) nevét viselő — matematikai versenyt.

A verseny három fordulóból áll. Valamennyi fordulóban a kitűzött feladatokat az Oktatási Minisztérium által felkért versenybizottság tagjai választják ki. Az első fordulóban beadott dolgozatokat a versenyző iskolájának a szaktanára értékeli, és ennek alapján a második fordulóba bejutott tanulók versenydolgozatait a régiós Pedagógiai Intézet által felkért tanárok javítják. A döntőben résztvevők megoldásait a versenybizottság javítja és rangsorolja. A 2001/2002. tanévtől a versenyt a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálati és Szakmai Intézet szervezi. Évről évre, minden ősszel, az első fordulóban 3-4000 versenyző ül asztalhoz, hogy számot adjon korosztálya matematikai készségéről, képességéről. A nemes vetélkedés számos ígéretes tehetség kibontakozásához nyújtott alkalmat és teret. Többen 3-4 évvel később már a Nemzetközi Matematikai Olimpiákon mutatták meg oroszlánkörmeiket fényes érmek megszerzésével.

Az 1993/94. tanévtől kezdődően némileg megváltozott a versenyeztetés rendje. A közoktatásban megjelentek a 6 és 8 osztályos középiskolák, esetenként speciális tagozatokkal. Az utóbbiak miatt a verseny második fordulójában és a döntőben is 2-2 kategóriában versenyeznek a tanulók. E kategóriák közül az egyikben a matematikát emelt óraszámban tanulók versenyeznek.

Az 1994/95. tanévtől kezdve — a versenykiírás további módosításával — ősszel vannak az iskolai (első) fordulók a 7. és 8. osztályos általános iskolai, illetve az eme osztályoknak megfelelő középiskolai tanulók részére, majd januárban és áprilisban a további két forduló, de már 2-2 kategóriában.

Budapest, 2004. április Pogáts Ferenc

Kiemelt támogatónk 2006-ban:
Tigra Computer
Támogatóink 2003-ban:
Oktatási Minisztérium
Powered by:
Apache + Php + Mysql
Kapcsolat
hraskoa@fazekas.hu
Copyright © 2004-2010 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Served by pingvin.