Rabszolgás
Játékosok száma: páros sok 8-20 + egy játékvezető
Kellékek: minimális mennyiségű papír, íróeszköz
A játék menete: A játékosokat két csapatra osztjuk, a két csapat egymással szembe foglal helyet. Minden játékos kitalál magában egy szót (ajánlott főnevet), ez lesz ő a játék során. Ezt a szót senkinek sem árulja el, kivéve a játékvezetőnek, akinek az összes játékos bediktálja azt a szót, amit kitalált. Mikor már mindenki bediktálta, a játékvezető felolvassa a szavakat lassan, természetesen nem a bediktálás sorrendjében. A játékosok számától, illetve életkorától függően a felolvasást egyszer-kétszer meg lehet ismételni. A felolvasás után indulhat a játék, a két csapat tagjai felváltva kérdezik egymást:
(Anna, Béla, Cili, Dezső, illetve Endre, Fruzsina, Géza, Hajni a két csapat.)
Anna: Fruzsi nem te vagy a rúzs?
Fruzsi: Nem én vagyok. Ám szerintem Dezső te vagy a sportkocsi, nem?
Dezső: Szerencsére nem talált, de nem vagy te a szaloncukor?
Fruzsi: De én vagyok.
Ilyenkor Fruzsi Dezsőnek a rabszolgája lesz, tehát ő már nem tud rabszolgát szerezni a csapatának. Átül Dezsőhöz, és onnan figyeli tovább az eseményeket.
Az a csapat nyer amelyik a másik csapat valamennyi tagját „rabságba veti”. Mivel Fruzsit kitalálták, ismét Dezső kérdezhet:
Dezső: Endre, nem vagy te véletlenül a zsebszámológép? (T.i. Endre matekos osztályba jár...)
Endre: Nem, de szerintem te vagy az te kis ravasz…
Dezső: Sajnos eltaláltad, én vagyok.
Most, mivel Dezsőnek volt egy rabszolgája, ezért csak úgy szerezheti meg őket Endre, ha a rabszolga nevét is tudja. Amennyiben nem tudná, Dezső maradna.
Endre: A rabszolgád neve pedig szaloncukor.
Tehát Endrének most Dezső is, és Fruzsi is a rabszolgája. Mivel Fruzsi egy csapatban van Endrével, ezért ő segíthet neki, megbeszélhetik, hogy ki-ki. Ebben az egy esetben segíthetnek egymásnak a csapattársak, egyébként ez szabálytalan.


Rabszolgás 2.1
A játékosok nem szavakat, hanem mozdulatokat találnak ki, amit a játékvezető bemutat egymásután, a játék folyamán pedig minden kérdezés egy-egy mozdulat bemutatása. Ajánlott hideg időben játszani, fárasztó, felmelegítő mozdulatokkal.