Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Látogatók

Összes:
5 910 732

Mai:
436

Honlapok

SULINET Matematika

Oktatási Hivatal

Versenyvizsga portál
banvv

Matematika Portálok

Berzsenyi Dániel Gimnázium

berzsenyi

Óbudai Árpád Gimnázium
arpad

 

Szent István Gimnázium

sztistvan

Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium
vpg

Varga

Szervező: Mategye Alapítvány (Régi szervező: Hétvezér Általános Iskola (Székesfehérvár))

Résztvevők: 7-8. osztályos tanulók
Hatókör: országos
Forma: egyéni, hagyományos
Fordulók száma: három
Nevezési díj: 5000 Ft/iskola

 

1987-ben Reményi Gusztávné, az ELTE Trefort Utcai Gyakorló Gimnázium és Laczkó László a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium vezetőtanárai javasolták a BJMT oktatási bizottságában, hogy a Társulat szervezzen és rendezzen − a középiskolások versenyeztetéséhez hasonlóan − az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára többfordulós matematikaversenyt. A gondolatot a Társulat felkarolta, és Szabados Józsefné főtitkárhelyettes, az akkor még Országos Pedagógiai Intézet szakelőadójával, Lajos Józsefnével együtt szívós, kitartó erőfeszítéssel megszerezték a Művelődési és Közoktatásügyi Minisztérium akkor még nagyvonalú, mára viszont gyakorlatilag lenullázódott anyagi támogatását. A felsorolt személyek és intézmények gondos előkészítést követően, a megyei szaktanácsadói hálózat egyetértő támogatásával és segítségével 1988-ban útjára indították az ez évben még kísérleti jellegű, de az 1990/91. tanévtől kezdődően már a magyar matematikaoktatást megújító Varga Tamás nevét viselő matematikai versenyt. Az első öt évben kikristályosodott a versenyeztetés rendje, megjelenvén a 6 illetve 8 osztályos középiskolák, helyenként speciális tagozatokkal, s ez utóbbiak miatt már osztályonként két kategóriában versenyeznek a tanulók. Hatodik éve a Varga Tamás Matematikaverseny szervezője és rendezője a székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola.

 

Az országos verseny háromfordulós: az első (iskolai) fordulóban, melyet az október/november hónapban bonyolítanak le, a 7. és 8. osztályt járók versenyeznek matematika óraszámuktól függetlenül. A második (megyei-fővárosi) fordulóba a legalább 50%-os teljesítményt elérőket januárban hívják meg, de már két kategóriában, attól függően, hogy a matematika óraszáma meghaladja a heti 4 órát vagy sem. A harmadik (országos döntő) fordulót március/áprilisban rendezik ugyancsak 2-2 kategóriában, a magasabb óraszámúak létszáma kategóriánként max. 50-50, míg a kisebb óraszámúaktól kb. 100-100 versenyző küzd az első három helyezettnek járó díjakért, meg a további helyezésekért. A Varga Tamás Matematikaversenyre az iskolák nevezési díjjal indítják tanulóikat, a nevezési lap postai úton történő, a versenyt szervező intézmény címére küldésével. A verseny feladatait a Társulat tagjaiból álló  versenybizottság (Deli Lajos, Kosztolányi József, Pogáts Ferenc, Rohovszky Rudolf, Siposné Tóth  Krisztina) állítja össze, és tűzi ki. Ez a bizottság javítja a döntő feladataira adott megoldásokat, és állapítja meg a versenyzők végső sorrendjét. A versenybizottság törekszik − ha nem is mindig sikerrel − az iskolai tananyagra támaszkodó, azt minél szélesebben felölelő olyan feladatok kiválasztására is, amelyek túlmutatnak a kötelező iskolai gyakorló feladatokon. E válogatási elv főszerepet kap a harmadik fordulóra kitűzött feladatokban.


 

Honlap megnyitása
(új oldalon)
 

 

Pogáts Ferenc: Varga Tamás Matematikai Versenyek

1987-ben Reményi Gusztávné, az ELTE Trefort utcai gyakorló gimnáziuma és Laczkó László, a budapesti Fazekas Mihály gimnázium vezetőtanárai javasolták a Bolyai János Matematikai Társulat oktatási bizottságában, hogy a Társulat az általános iskolák tanulói számára — a középiskolások versenyeztetéséhez hasonlóan — szervezzen és rendezzen többfordulós matematikai versenyt. A gondolatot a Társulat felkarolta, és Szabados Józsefné főtitkárhelyettes az akkor még Országos Pedagógiai Intézet szakelőadójával, Lajos Józsefnéval együtt szívós, kitartó erőfeszítéssel megszerezték a Művelődési és Közoktatási Minisztérium (ma: Oktatási Minisztérium) azóta is tartó anyagi támogatását. A felsorolt személyek és intézmények, szervezetek gondos előkészítést követően, a megyei szaktanácsadói hálózat egyetértő segítségével 1988-ban indították útjára az ez évben még kísérlet jellegű — az 1990/91. tanévtől kezdődően már a magyar matematikaoktatást megújító Varga Tamás (1919-1987) nevét viselő — matematikai versenyt.

 

A verseny három fordulóból áll. Valamennyi fordulóban a kitűzött feladatokat az Oktatási Minisztérium által felkért versenybizottság tagjai választják ki. Az első fordulóban beadott dolgozatokat a versenyző iskolájának a szaktanára értékeli, és ennek alapján a második fordulóba bejutott tanulók versenydolgozatait a régiós Pedagógiai Intézet által felkért tanárok javítják. A döntőben résztvevők megoldásait a versenybizottság javítja és rangsorolja. A 2001/2002. tanévtől a versenyt a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálati és Szakmai Intézet szervezi. Évről évre, minden ősszel, az első fordulóban 3-4000 versenyző ül asztalhoz, hogy számot adjon korosztálya matematikai készségéről, képességéről. A nemes vetélkedés számos ígéretes tehetség kibontakozásához nyújtott alkalmat és teret. Többen 3-4 évvel később már a Nemzetközi Matematikai Olimpiákon mutatták meg oroszlánkörmeiket fényes érmek megszerzésével.

 

Az 1993/94. tanévtől kezdődően némileg megváltozott a versenyeztetés rendje. A közoktatásban megjelentek a 6 és 8 osztályos középiskolák, esetenként speciális tagozatokkal. Az utóbbiak miatt a verseny második fordulójában és a döntőben is 2-2 kategóriában versenyeznek a tanulók. E kategóriák közül az egyikben a matematikát emelt óraszámban tanulók versenyeznek.

 

Az 1994/95. tanévtől kezdve — a versenykiírás további módosításával — ősszel vannak az iskolai (első) fordulók a 7. és 8. osztályos általános iskolai, illetve az eme osztályoknak megfelelő középiskolai tanulók részére, majd januárban és áprilisban a további két forduló, de már 2-2 kategóriában.

 

Budapest, 2004. április

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

HivatalosHonlap Matkonyv InformatikaPortal KemiaPortal  
FizikaPortal KulturtortenetiEnciklopedia AlsosPortal TortenelemFilozofia
BiologiaPortal BiologiaPortal MagyarPortal MagyarPortal
  BiologiaPortal MagyarPortal  

QR kód

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

QR

 

 

 

Bejelentkezés cikkíróknak