Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

FaceBook oldalunk

Látogatók

Mai394
Heti394
Havi62509
Összes2230910

IP: 18.215.62.41 Unknown - Unknown 2020. október 26. hétfő, 02:36

Ki van itt?

Guests : 58 guests online Members : No members online

Honlapok

SULINET Matematika

Oktatási Hivatal

Versenyvizsga portál
banvv

Matematika Portálok

Berzsenyi Dániel Gimnázium

berzsenyi

Óbudai Árpád Gimnázium
arpad

 

Szent István Gimnázium

sztistvan

A gondolkodás öröme
gondolkodasorome

Orosz Gyula: Feltételes valószínűség a középiskolában

2013. március 17.

 

Az alábbi írás a feltételes valószínűség bevezető tárgyalásának egy lehetséges középiskolai feldolgozása.

Orosz GyulaA feltételes valószínűség témaköre (az események függetlenségével, összefüggőségével együtt) jelenleg az emelt szintű érettségi vizsga követelményei között szerepel. Az eddigi vizsgák tapasztalatai alapján a sikeres érettségihez elegendő a fogalom ismerete, megértése, vagy legfeljebb egyszerű alkalmazásának a képessége. Ugyanakkor „józan ésszel”, bizonyos technikai ismeretek megszerzése után a témakör nehezebb feladatai középiskolai szinten, nem tagozatos diákok számára is megoldhatókká válnak. (Ilyen eszközök például a szemléltetés (táblázat vagy halmazdiagram), a kombinatorika összeadási és szorzási szabálya, vagy például a folyamatábrák és döntési fák alkalmazása.) Általános tapasztalatunk, hogy a teljes valószínűség tételének vagy a Bayes-tételnek a formalizálása túlságosan elvont és nehéz a diákok számára; ugyanakkor viszont az összetett feladatokat is gyakran eredményesen oldják meg, bár – tudtukon kívül – az említett tételeket alkalmazzák.

 

Ezt az anyagot tehát (esetleg) az átlagnál erősebb, emelt szintű csoportban, és természetesen szakkörökön, versenyekre való felkészülés során érdemes kipróbálni; elsősorban akkor, ha a valószínűségszámítás hagyományos témaköreinek feldolgozása után maradt még a témakörre fordítható idő, vagy pedig ha a tanulók megszerették a témát.

 

A cikk anyagát módszertani szempontok szerint állítottuk össze, tehát elsősorban nem feladatgyűjteményt készítettünk. Kapcsolódó feladatanyag bőségesen található a szakirodalomban.

 

  Megtekintés Letöltés
A cikk anyaga    

QR kód

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

QR

 

 

 

Bejelentkezés cikkíróknak